Obsługiwane przez usługę Blogger.

Przepisy

>> poniedziałek, 10 stycznia 2011

A teraz już jedziemy z przepisami które udało mi się zrealizować od początku "postanowienia"
3 stycznia - Spaghetti 
- 500 gr mięsa mielonego (u mnie mielone z łopatki z Biedronki)
- 2 słoiki przecieru pomidorowego (własnej roboty pojemność ok 250 ml każdy)
- cebula
- sól, pieprz, zioła które akurat są pod ręką, papryka słodka i ostra
- oczywiście makaron

Na niewielkiej ilości oliwy podduszam cebulę aż zmięknie, dodaję rozdrobnione mięso mielone i smażę ciągle je rozdrabniając i mieszając aż straci surowy kolor. Wlewam przeciery i wsypuję przyprawy trochę tak na oko, duszę minimum 20 minut, ale zdarza się że i godzinę, zależy ile mam czasu, im dłużej duszone tym lepsze. Na koniec doprawiam już próbując i dodaję świeże zioła jeśli mam.
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i wrzucam do sosu.
Podaję posypane serem żółtym

Czasem dodaję kukurydzę / groszek/ marchewkę / pieczarki - oczywiście nie wszystko na raz :)

Zdjęcia brak ale może kiedyś uzupełnię :)

4 stycznia - Potrawka z cyca i pieczarek
- 1 spora pierś kurczaka
- ok 300 gr pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1,5 szkl wody
- kostka rosołowa drobiowa lub warzywna
- curry, słodka papryka
- 2 łyżki oleju/oliwy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju i wrzucić pierś pokrojoną w niedużą kostkę, posypać ok łyżeczką papryki i łyżeczką curry, smażyć aż mięso będzie prawie całkiem gotowe, zdjąć z patelni. Dolać łyżkę tłuszczu i zezłocić pieczarki pokrojone w półplasterki, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dusić 5 min pod przykryciem na małym ogniu. Wlać szklankę ciepłej wody i dodać kostkę rosołową, kiedy się rozpuści wrzucić cyc, dusić aż mięso będzie całkowicie gotowe. Łyżeczkę mąki rozmieszać w pół szklanki wody wlać na patelnię i zagotować. GOTOWE nie dodaję soli ani pieprzu, curry wystarczy.

Podaję z RYŻEM W "SOSIE"
- ok 6 garści ryżu
- 2 szkl ciepłej wody + ile ryż przyjmie
- 1 serek topiony - najlepiej jakiś ostrzejszy
- łyżka masła

Na patelni topię masło i wrzucam opłukany ryż, smażę mieszając bez przerwy przez 2-3 minuty i wlewam szklankę wody, która dość szybko odparowuje częściowo, solę tak trochę na oko, dolewam drugą szklankę wody i przykrywam. Zmniejszam gaz i co jakiś czas zaglądam uzupełniając wodę w miarę potrzeby i próbując czy już gotowe :) zajmuje to ok 15 minut chyba. Kiedy ryż jest gotowy dorzucam do niego serek topiony podziabany na mniejsze kawałki i mieszam aż się roztopi, jeśli jest za gęste dolewam jeszcze wody.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl gotowanie

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP