Mój fast food - zupy :)
>> piątek, 20 stycznia 2012
Na forum gotowanie.info pojawiło się ostatnio pytanie czy mamy pomysł na jakieś zdrowe fast foody, co prawda nie zamieszczę dziś nic co nadawałoby się do zjedzenia "na mieście", ale już w pracy jak najbardziej. Na myśli mam zupy, ale takie które można przygotować sobie w domu dosłownie w kilkanaście minut, wystarczy mieć tylko gotowy wywar warzywny, mięsny czy chociażby kostki rosołowe. Ciepły obiad w domu mamy gotowy w kilka minut, ale możemy też przygotować sobie wieczorem i na drugi dzień zabrać do pracy razem z kanapeczką np - lepsze to na pewno niż gorący kubek z torebki czy inne paskudztwo. Co prawda trzeba pomyśleć i przygotować wcześniej więc taki do końca fast food to nie jest ale kto by się czepiał szczegółów ;)
ZUPA KREM Z BRUKSELKI
- 1,5 l wywaru z warzyw (ew. z kostki)
- 400 gr brukselki
- kilka plasterków wędliny o wyraźnym smaku np. kindziuk, salami, szynka długodojrzewająca itp
- sól, pieprz, kolendra mielona
Brukselkę myjemy oczyszczamy i wrzucamy na wrzący wywar, gotujemy go miękkości (można ją wcześniej rozdrobnić żeby szybciej się ugotowała). Mielimy blenderem do ulubionej konsystencji i doprawiamy do smaku.
Wędlinę obsmażamy na suchej patelni i kroimy w paski, posypujemy nią zupę.
Można podać ją również z grzankami.
- 400 gr brukselki
- kilka plasterków wędliny o wyraźnym smaku np. kindziuk, salami, szynka długodojrzewająca itp
- sól, pieprz, kolendra mielona
Brukselkę myjemy oczyszczamy i wrzucamy na wrzący wywar, gotujemy go miękkości (można ją wcześniej rozdrobnić żeby szybciej się ugotowała). Mielimy blenderem do ulubionej konsystencji i doprawiamy do smaku.
Wędlinę obsmażamy na suchej patelni i kroimy w paski, posypujemy nią zupę.
Można podać ją również z grzankami.
- 0,5 l gęstego przecieru pomidorowego (najlepszy własnej produkcji)
- 0,5 l wywaru warzywnego / mięsnego
- pieprz, sól, ulubione zioła
Do wywaru wlewamy przecier i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Możemy dodać jeszcze np tartą marchewkę lub inne warzywko.
Pakujemy w słoiczek i zabieramy do pracy do kanapeczki ;) W sumie można takie zupy spożyć i "na mieście", w autobusie, tramwaju, samochodzie, na wycieczce - wystarczy tylko szczelny termokubek.
2 komentarze:
Fajny kolor ma Twoja zupa z bruselki. Może w takiej formie przekonałabym się do tego warzywa.
Polecam bo zupa pyszna, brukselka co prawda dość wyczuwalna, ale zawsze można trochę mocniej przyprawić ;)
Prześlij komentarz