Parppadelle na bogato ;)
>> sobota, 17 marca 2012
Sos do makaronu powstał z "resztek" w myśl zasady "nie marnuj jedzenia", tu trochę tego, tam czego innego, a wystarczy zmieszać i pyszny sos gotowy.
PARPPADELLE NA BOGATO
Na pierwszym planie makaron, na drugim odbicie w blacie stołu łakomej psiej mordki ;) |
- paczka makaronu parppadelle
- grillowana kiełbaska
- kilka plastrów salami paprykowego
- 20 dag mięsa mielonego
- 1/3 puszki fasoli czerwonej
- garść mrożonego groszku
- 1 cebula
- słoiczek domowego przecieru
- 2 łyżki koncentratu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, bazylia, oregano, suszone rozdrobnione chilli, słodka papryka
Salami kroimy w paseczki, kiełbaskę w półkrążki, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy chwilę przesmażamy i dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek oraz mięso mielone. Smażymy mieszając żeby mięso nie posklejało się w duże kawałki, dodajemy garść mrożonego groszku, fasolę, przecier i koncentrat, przykrywamy i dusimy ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron.
Kiedy groszek jest miękki doprawiamy sos do smaku, można lekko posłodzić jeśli koncentrat był kwaśny.
Na ogrzany talerz wykładamy makaron, na niego nakładamy sos, można posypać parmezanem lub innym tartym serem
0 komentarze:
Prześlij komentarz