Kasza po "rusku"
>> poniedziałek, 26 marca 2012
Została mi z obiadu całkiem spora porcja kaszy, wyrzucić nie wyrzucę, pies nie zje ;) więc trzeba było coś wykombinować
KASZA PO "RUSKU"
- ok 3 szklanki ugotowanej kaszy*
- 1 jajko
- 250 gr twarogu
- 2 średnie cebule
- sól, spora ilość pieprzu
* W moim przypadku była to mieszanka pęczaku i kaszy jęczmiennej z odrobiną szpinaku i czosnku, ale może być każda ugotowana kasza.
Kaszę mieszamy z jajkiem i ewentualnie doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
Na łyżce oliwy dusimy do miękkości posiekaną cebulkę, jeszcze gorącą wrzucamy do twarogu, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu - powinno mieć smak trochę jak farsz do ruskich pierogów.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno: połowę kaszy, na nią farsz serowy i pozostałą część kaszy, wyrównujemy, przykrywamy.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Podawać z surówką, pomidorkiem czy innymi świeżymi witaminkami :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz