Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kasza po "rusku"

>> poniedziałek, 26 marca 2012

Została mi z obiadu całkiem spora porcja kaszy, wyrzucić nie wyrzucę, pies nie zje ;) więc trzeba było coś wykombinować

KASZA PO "RUSKU"
- ok 3 szklanki ugotowanej kaszy*
- 1 jajko
- 250 gr twarogu
- 2 średnie cebule
- sól, spora ilość pieprzu

* W moim przypadku była to mieszanka pęczaku i kaszy jęczmiennej z odrobiną szpinaku i czosnku, ale może być każda ugotowana kasza.
Kaszę mieszamy z jajkiem i ewentualnie doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
Na łyżce oliwy dusimy do miękkości posiekaną cebulkę, jeszcze gorącą wrzucamy do twarogu, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu - powinno mieć smak trochę jak farsz do ruskich pierogów.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno: połowę kaszy, na nią farsz serowy i pozostałą część kaszy, wyrównujemy, przykrywamy.
 Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 
Podawać z surówką, pomidorkiem czy innymi świeżymi witaminkami :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl gotowanie

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP