Przegląd tygodnia - poprzedniego ;)
>> wtorek, 1 marca 2011
BUŁKI KUKURYDZIANE
- 250 gr mąki pszennej
- 250 gr mąki kukurydzianej
- niepełna szklanka wody
- jajko
- łyżeczka soli
- 40 gr drożdży świeżych
Wszystkie składniki wymieszałam i zagniotłam ciasto, odłożyłam na godzinkę do wyrośnięcia. Kiedy już ciasto podwoiło objętość podzieliłam je na 7 części i uformowałam bułeczki. Odłożyłam je do ponownego wyrośnięcia, po czym posmarowałam mlekiem i posypałam pestkami dyni.
Piekłam w 190 stopniach ok 25 minut.
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody z mlekiem
- 3 jajka
- 4 łyżki płynnego masła
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- 50 gr drożdży świeżych
- kostka sera białego niekwaśnego
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko + trochę mleka do posmarowania
Składniki ciasta wymieszałam i zagniotłam ciasto, odstawiłam na godzinę. Kiedy wyrosło podzieliłam je na dwie części.
Ser biały rozgniotłam widelcem i wymieszałam z mlekiem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Z większej (tak mniej więcej 2/3)zrobiłam bułeczki w ten sposób jak te jagodzianki. Wyszło mi 18 sztuk. Posmarowałam je jajkiem i wstawiłam do pieca 190 stopni bez termoobiegu - 25 minut, w międzyczasie zamieniałam blachy miejscami.
Z mniejszej części ciasta uformowałam 5 bułek, posmarowałam jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypałam makiem, odstawiłam do wyrastania. Kiedy upiekły się bułki z serem, wrzuciłam bułki do pieca na jakieś 20 minut.
Ser biały rozgniotłam widelcem i wymieszałam z mlekiem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Z większej (tak mniej więcej 2/3)zrobiłam bułeczki w ten sposób jak te jagodzianki. Wyszło mi 18 sztuk. Posmarowałam je jajkiem i wstawiłam do pieca 190 stopni bez termoobiegu - 25 minut, w międzyczasie zamieniałam blachy miejscami.
Z mniejszej części ciasta uformowałam 5 bułek, posmarowałam jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypałam makiem, odstawiłam do wyrastania. Kiedy upiekły się bułki z serem, wrzuciłam bułki do pieca na jakieś 20 minut.
KOTLETY MIELONE Z FETĄ
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chilli
- pół kostki fety
- oliwki czarne
Mięso wymieszałam z dodatkami, doprawiłam do smaku, formowałam płaskie kotlety, układałam na każdym pół plasterka fety i na niej 2 połówki oliwki.Składałam kotlety na pół i sklejałam, obtaczałam w bułce tartej i usmażyłam na patelni grillowej.
2 komentarze:
te drożdżówki z serem.. ach!
A jakie pyszne były.. Tusialinda zjadła dwie, a na każdego kradzionego gryza warczała wprost!
Moja Droga, coś się z czcionką Ci stało, na moich 10' ledwo widzę :)
Prześlij komentarz