Obsługiwane przez usługę Blogger.

ZAPIEKANKA A'LA LASAGNE

>> środa, 1 lutego 2012

ZAPIEKANKA A'LA LASAGNE
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 20-30 dag sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła

Bakłażana i cukinię kroimy w plastry ok 0,5 cm, odkładamy na bok, bakłażana możemy posolić i odstawić żeby puścił sok. 
Na patelnię wlewamy trochę oliwy i podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy mięso, chwilę obsmażamy, zalewamy przecierem i dusimy ok 15 minut, po tym czasie przyprawiamy do smaku i ewentualnie odparowujemy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę sosu, układamy jedną warstwę plastrów cukinii, na to połowę sosu, znowu układamy cukinię i resztę sosu mięsnego. Przykrywamy plastrami bakłażana i zasypujemy serem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut. Na początku można przykryć folią aluminiową żeby ser się nie spalił.


1 komentarze:

Agnieszka Rucińska 2 lutego 2012 14:34  

wspaniała!!! już bym ją pochłonęła!!!

Prześlij komentarz

Durszlak.pl gotowanie

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP