Obsługiwane przez usługę Blogger.

Po włosku...

>> wtorek, 30 sierpnia 2011

Jakoś ostatnio tak się składa, że obiady wychodzą mi takie trochę włoskie, chyba dlatego, że są dość szybkie i proste, i jedna ręka wystarcza mi w zupełności ;)

LAZANIA Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ

- 8 płatów makaronu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 nieduża cukinia
- puszka pomidorów + mały koncentrat
- cebula
- ser żółty
- sól, pieprz, zioła

Makaron gotuję partiami aż będzie tylko lekko twardawy. Na rozgrzanym oleju obsmażam posiekaną cebulę, dodaję mięso i przyprawy, duszę pod przykryciem kilka minut i dodaję pomidory i koncentrat i duszę aż sos będzie ugotowany. 
Cukinię kroję w cienkie ok 0,5 cm plasterki, posypuję solą i pieprzem i smażę na patelni grillowej.
W podłużnej blaszce - "keksówce" układam wzdłuż dwa płaty makaronu, na to sos i plastry cukinii, potem makaron itd, ostatnią warstwę stanowi makaron i tylko trochę sosu, blaszkę przykrywam folią aluminiową i piekę 20 min w 180 stopniach, po tym czasie odkrywam i posypuję serem, piekę jeszcze ok 15 minut.
Najlepsza jest jak postoi potem ok 30 min - staje się bardziej zwarta.

MAKARON Z SOSEM Z GORGONZOLI

- 200 - 300 g makaronu "ozdobne kolanka" (waga suchego)
- 200 g śmietany (mały kubeczek)
- 200 g gorgonzoli
- garść mrożonego szpinaku
- sól, pieprz

Makaron gotuję jak zwykle, w tym czasie na patelnię nalewam ciut wody i rozpuszczam gorgonzolę, w międzyczasie dorzucam szpinak oraz śmietanę, posypuję solą i pieprzem. Kiedy makaron jest ugotowany odcedzam go i wrzucam na patelnię, mieszam i gotowe :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl gotowanie

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP